Blog Analiz

Bilgi

Sıra yönetim sistemleri derde çare olabiliyorlar mı ?

Sıra yönetim sistemleri bankalar ve havalanları gibi yerlerde başarı ile uygulanmış kullanımı kolay bir teknoloji. Kan alma birimlerinde de akla ilk gelen çözüm olarak geniş olarak uygulanmaktalar. Peki ama sıra yönetim sistemleri kan alma birimlerindeki dertlere çare olabildiler mi ?

Ayaktan hastaların %25 - %30 u her gün rutin kan alma hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bu oran orta boy bir hastane için yüzlerce, daha büyük hastahaneler için ise binden fazla hasta anlamına gelmektedir. Sıra yönetim sistemleri hasta akışına düzen getirmektedir.

Ancak kan alma birimlerinin akışa düzen getirme ötesinde gereksinimleri bulunmaktadır. Kan alma birimleri laboratuvar hatalarının büyük çoğunluğuna neden olan pre-analitik hataların kaynak noktası durumundadırlar. Kullanılacak sistemin bu hataları engellemesi veya en azından azaltması beklenmektedir. Hastaların genellikle birime gelmeden önce en az 8 saat aç kaldıkları gözönüne alındığında, hasta bekleme sürelerinin sınırlı olması gerektiği açıktır. Kan alma birimlerinde banka ve havaalanlarından farklı bir müşteri akışı da söz konsudur. Hastaların kan alma işlem süreleri değişkenlik gösterebilmekte, bazı testler için, örn. OGTT, hastaların belirli süre sonra yeniden test için birime gelmeleri ve devam testleri yaptırmaları gerekmektedir. Sıra yönetim sistemleri genel kullanım için düşünüldüklerinden bu ihtiyaçlara yanıt verememektedirler.

Sıra yönetim sistemlerinin tanımında olmayan ama kan alma birimlerinin doğasında olan bir başka ihtiyaç, hastaların kanlarının alınması için uygun çeşt ve sayıda tüpün hazır edilmesi gerekesinimidir. Bazı hastaneler kan alma sırası öncesi yeni bir sıra, tüp sırası, tanımlamışlar ve hastaların tüplerini manüel olarak hazırlanması için personel görevlendirmişlerdir. Bu ilave sıra hastalar açısından yeni bir kuyruk ve genellikle rahatsız koşullarda bekleme anlamına da gelmektedir.

Covid-19 süreci

Covid-19 süreci kan alma birimlerinde hastahaneler üzerine yeni sorumluluklar yüklemiştir. Bilindiği gibi oldukça yüksek oranda kişi asemptomatik olarak Covid-19 hastalığını geçirebilmektedirler. O halde HES kodu sorgulaması veya vücut sıcaklığı ölçümü ötesinde önlemler alınması gerekecektir.

Kan alma birimleri laboratuvar hatalarının büyük çoğunluğuna neden olan pre-analitik hataların kaynak noktası durumundadırlar. Kullanılacak sistemin bu hataları engellemesi veya en azından azaltması beklenmektedir.

Süleyman Sevinç, Prof. Dr.

Teması azaltmak için hastanelerin kayıt masalarını ortadan kaldırmaları önerilmektedir. Sosyal mesafenin uygulanabilmesi ve hastanın kanını tek noktada temasla mümkün olduğunca kısa sürede verebilmesi için uygun ortam hazırlama sorumluluğu hastanelerin yönetimlerinin üzerindedir.

Görüldüğü gibi sıra yönetim sistemleri kan alma biriminde akışa zayıf bir düzen getirmenin dışında önemli bir katkı yapamamaktadırlar. Kan alma hizmetinin başka hiç bir hizmette bulunmayan özellikleri mevcuttur. Laboratuvar testleri için merkezi önemi olan bu hizmetin tüm yönleri ile alınarak sorunun bir sistem bütünselliği içinde çözümü gerekmektedir.

Diğer Bloglar

Labenko S. Sevinç

Phlerobo'nun 10 özelliği kan alma hizmetlerinizin Covid-19 ve sonrasına uyum sağlaması için önem taşıyor.

Labenko S. Sevinç

SBÜ Tepecik EAH de gerçekleştirilen Phlerobo tabanlı uygulama Bakanlığın iyi uygulamalar listesinde yer aldı.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın